Thermal conductivity of taylor phase Al3(Mn,Pd) complex metallic alloys - Stanić, Denis (Array, 2010)
Prikazani su rezultati ispitivanja toplinske vodljivosti, κ, Taylorovih faza T-Al73Mn27–xPdx (x = 0, 2, 4, 6) kompleksnih metalnih legura (CMA). Značajka toplinske vodljivosti, κ, u temperaturnom intervalu od 2 do 300 K tipična je za CMA: relativno mali iznos, promjena nagiba krivulje κ(T) na oko 50 K i porast vodljivosti iznad 100 K. Iznos toplinske vodljivosti na sobnoj temperaturi je između 2,7 W/m K i 3,7 W/m K. Tako mali iznos toplinske vodljivosti ima porijeklo u kompleksnoj strukturi: aperiodičnost na kratkodosežnoj skali, koja vodi na česta raspršenja elektrona (t.j. na mali doprinos elektrona toplinskoj vodljivosti), dok velika konstanta rešetke definira malu Brillouinovu zonu koja pojačava umklapp raspršenje dugovalnih fonona. Iznad 100 K pobuđena su lokalizirana stanja koja mehanizmom preskakivanja (hopping) otvaraju novi kanal u vođenju topline i time povećavaju toplinsku vodljivost s porastom temperature