Particle-energy distribution and effective temperature for the hopping transport in one-dimensional disordered system - Tutiš, Eduard (Array, 2010)
Nedavno objavljene numeričke simulacije elektronskog transporta u neuređenim organskim materijalima sugeriraju mogućnost opisa elektronskog ansambla u električnom polju preko efektivne temperature. Međutim, ti radovi ne objašnjavaju razloge pojavljivanja efektivne temperature, a izrazi koji se predlažu za efektivnu temperaturu su fenomenološke naravi. U ovom radu su ta pitanja egzaktno riješena za jednodimenzionalni model s nekoreliranim Gaussovim neredom. Nađeni su izrazi za raspodjele čestica po energiji u neravnotežnom stanju, izvedena je formula za efektivnu temperaturu, te su određene granice primjenljivosti samog koncepta