Anisotropic transport properties of the Al13Fe4 decagonal approximant - Popčević, Petar (Array, 2010)
Istraživani su električna otpornost, termostruja i toplinska vodljivost legure Al13Fe4 koja je monoklinski aproksimant dekagonalne kvazikristalne faze. Provedena su mjerenja transportnih svojstava duž tri glavna smjera monoklinske jedinične ćelije a*, b i c. Transport naboja je izrazito anizotropan. Najvodljiviji smjer za elektricitet i toplinu je smjer slaganja b. Anizotropija termostruje, posljedica je složenosti anizotropne Fermijeve površine koja se sastoji od elektronskih i šupljinskih doprinosa