Crtice o stanju i perspektivama svećenika u društvu - Črpić, Gordan (Array, 2010)
Rad nosi naslov »Crtice o stanju i perspektivama svećenikâ u društvu«. Autor se odlučuje za ovakav naslov budući da drži kako u jednom kratkom radu nije moguće iznijeti svu problematiku vezanu za ovu temu. U analizi polazi od nekoliko teoretskih modela polazeći od pretpostavke da se stanje svećenika u suvremenom hrvatskom društvu ne može gledati izolirano od ukupnih trendova u zapadnim društvima koji na razne načine utječu na stanje u hrvatskom društvu. Tu se poglavito oslanja na radove Danièle Hervieu-Léger, Grace Davie, José Casanovae i Zygmunta Baumana. Posebno apostrofira da je u zapadnim društvima došlo do prekida »lanca sjećanja« koji je prouzročio nemogućnost adekvatne religijske socijalizacije te su u tom kontekstu svećenici zastupnici, suvremeni arhivari religijskog sjećanja koji kroz hiperestetiziranu liturgiju i strogo obdržavanje moralnih normi, kao eksperti za religiozno, čuvaju poklad vjere u sekulariziranom društvu, koje se sâmo ne drži religijskih i moralnih postulata ali traži ekspertni religijski servis ove vrste