Važnost braka i obitelji u hrvatskom društvu : analiza osnovnih pokazatelja u razdoblju od 1999. do 2008. godine - Nikodem, Krunoslav (Array, 2010)
Rad se temelji na komparativnoj analizi rezultata međunarodnog empirijskog istraživanja European Value Study (EVS) za 1999. i 2008. godinu. Analiziraju se različite teme vezane za bračni i obiteljski život, odnosno pitanje važnosti braka i obitelji općenito u životu ispitanika, nužnost prisutnosti djece za sretan osobni i obiteljski život, zatim pitanje slobodnog izbora za samohrano roditeljstvo kao i pitanje prihvatljivosti alternativnih oblika zajedničkog života dviju osoba. U radu se analizira i percepcija uloge Crkve u kontekstu situacije braka i obitelji u Hrvatskoj, odnosno percepcija njezine angažiranosti za dobro te ustanove i njezina adekvatnost da odgovori na različite probleme i poteškoće vezane uz bračni i obiteljski život