Mjesto življenja i integralna održivost : vitalnost lokalnog u globaliziranom svijetu - Geiger Zeman, Marija (Array, 2010)
Polazeći od spoznaje da globalno i lokalno nisu dijametralno oprečne nego komplementarne razine i pojmovi/koncepti, autori raščlanjuju potencijale mjesta življenja u promicanju održivosti u kontekstu sve globaliziranijega svijeta. Kao društveni realitet, lokalno je proizvod procesa i interakcija raznih unutarnjih, ali i vanjskih čimbenika i aktera. U radu se, u obzoru problematike održivosti, propituje plodotvornost kvalitativna shvaćanja prostora i potencijali bioregionalne perspektive, koja afirmira koncept "privrženosti mjestu" ili "osjećaja mjesta". Pritom se analiziraju i iskazi ispitanica i ispitanika iz ličkoga sela Kutereva