Possibilities of risk diversification in regional stock exchange - Zaimović, Azra (Array, 2010)
Ovaj rad istražuje mogućnosti diverzifikacije na četiri tržišta kapitala Zapadnog Balkana: Sarajevske, Banjalučke, Zagrebačke i Beogradske burze. Iako su posmatrana tržišta visoko segmentirana sa različitom regulativom, kretanje kapitala na ovim tržištima je bez ograničenja. Analizirajući šest najvažnijih dioničkih indeksa u periodu od 34 mjeseca, od 2006. do 2008., našli smo nisku do umjerenu pozitivnu statistički signifikantnu korelaciju između parova prinosa na indekse. Mada je analizirani period obuhvatao drugu polovinu 2008. godine, kada je tekuća financijska i ekonomska kriza postala globalna, rezultati studije ohrabljuju. Koristeći Markowitzev metod portfolio selekcije dokazan je efekat diverzifikacije na analiziranim tržištima