Contractual liability of the guest for damage in direct hotel-keeper's contract - Radolović, Oliver (Array, 2010)
Rad analizira novije tendencije hrvatskog i usporednog prava kojima se spoznaje ugovorna odgovornost gosta za imovinsku i neimovinsku štetu ugostitelja. Kroz analizu istog instituta u hrvatskom i usporednom pravu, vidljivo je da ugovornu odgovornost gosta, povrh posebnih obveza iz pojedinih pravnih sustava, determiniraju povrede dviju glavnih obveza gosta: plaćanja cijene usluga i ponašanja u hotelskom objektu u skladu s namjenom istog. Ugovorna odgovornost gosta za imovinsku i neimovinsku štetu ojačava ugovorni položaj i ugled ugostitelja, te zaštitu njegove imovine. Gost će odgovarati ugostitelju za imovinsku štetu, što uključuje svaku običnu štetu i izmaklu dobit ugostitelja