Model of financial affordability of insurance holder in the context of insurance company risk management - Ušćumlić, Neško (Array, 2010)
U radu se analizira način ocjene financijske sposobnosti osiguranika od strane osiguravajuće kompanije. Kvalitetno urađena financijska analiza i pravilno odabrana metodologija omogućavaju nam veću učinkovitost pri donošenju strateških odluka, odabiranjem poslovnih partnera, proizvodnih programa, plasiranjem finansijskih sredstava u investicione programe u cilju očuvanja i uvećanja vrijednosti kompanije, zaštiti interesa akcionara, osiguranika i drudih poverilaca osiguranja. Primijenjene se adekvatne makroekonomske metode uz odgovarajuću softversku aplikaciju