A Copula-GARCH model - Necula, Ciprian (Array, 2010)
U ovom smo istraživanju razvili novi dvodimenzionalni Copula-GARCH model. Ovu vrstu dvodimenzionalnih procesa karakterizira zavisna struktura stvorena koristeći spojnu funkciju (kopulu). Za marginalne gustoće koristili smo GARCH(1,1) model s inovacijama preuzetim iz t- Student distribucije. Model se može lako proširiti koristeći sofisticiranije procese za marginalne gustoće. Statička specifikacija modela pretpostavlja da zavisna struktura dva niza podataka ne varira u vremenu te tako podrazumijeva da su parametri spojne funkcije konstantni. S druge strane, dinamička specifikacija eksplicitno određuje dinamiku ovih parametara. Ekonometrijski procjenjujemo parametre dvije specifikacije koristeći razne spojne funkcije, uz naglasak na mješavinu između Gumbelove i Claytonove kopule