Obrazovanje roditelja, materijalni status i rano napuštanje školovanja u Hrvatskoj : trendovi u proteklom desetljeću - Matković, Teo (Array, 2010)
Povezanost socijalnoga statusa roditelja i školskog uspjeha djece jedna je od osnovnih odrednica teorija socijalne mobilnosti i sociologije obrazovanja, a u Republici Hrvatskoj ona uopće nije ispitivana u tranzicijskom razdoblju. Ovaj rad na temelju mikrobaze podataka Ankete o radnoj snazi od 1999. do 2008. godine istražuje povezanost ishoda ranoga napuštanja školovanja s obiteljskim zaleđem. Ključno pitanje na koje rad traži odgovor jest je li utjecaj materijalnoga i obrazovnoga statusa obitelji na obrazovne ishode u kasnoj tranziciji ojačao ili oslabio