Financing gap for SMEs and the mezzanine capital - Giurca Vasilescu, Laura (Array, 2010)
Mezzanine kapital je hibridni instrument koji kombinira koristi duga i kapitala i predstavlja alternativni izvor za financiranje osnivanja i širenja malog i srednjeg poduzetništva. Rad analizira instrumente mezzanine financiranja koji uključuju instrumente privatnog plasmana (privatni mezzanine) i instrumente tržišta kapitala (javni mezzanine), kao i stupanj razvoja tržišta za mezzanine financiranje koji se razlikuje diljem Europe: dok mala i srednja poduzeća u nekim zemljama mogu birati iz široke ponude raznih proizvoda, druge zemlje na tom polju još uvijek imaju puno prostora za poboljšanja. Uzimajući u obzir financijski jaz malog i srednjeg poduzetništva u EU, mezzanine kapital predstavlja važnu opciju za pokrivanje deficita. Taj bi se instrument trebao razmatrati u kontekstu međunarodne financijske krize koja dramatično utječe na mogućnosti financiranja malog i srednjeg poduzetništva