Morphometric and DNA image analysis of bronchoalveolar lavage fluid macrophages nuclei in interstitial lung diseases with lymphocytic alveolitis - Smojver-Ježek, Silvana; Peroš-Golubičić, Tatjana; Tekavec Trkanjec, Jasna; Alilović, Marija; Vrabec-Branica, Božica; Juroš, Zrinka; Mažuranić, Ivica (2010)
Makrofagi su u većine bolesti plućnog intersticija, kao i u limfocitnom alveolitisu, najbrojnija stanična populacija u bronhoalveolarnom lavatu. Cilj rada bio je uz morfometrijsku analizu jezgara makrofaga u bronhoalveolarnom lavatu bolesnika sa bolestima plućnog intersticija procijeniti mogućnosti razlikovanja sarkoidoze od drugih bolesti intersticija koje se prezentiraju limfocitnim alveolitisom
Bibliografija: 29 jed.
Keywords: Makrofagi -- Morfometrijska analiza -- DNA image analiza -- Bronhoalveolarni lavat