A test of the evolutionary explanation of jealousy in the United States and Croatia - Mellgren, Roger L. (Array, 2010)
Rezultati mnogih istraživanja idu u prilog evolucijskim objašnjenjima spolnih razlika u ljubomori. U ovom smo istraživanju te nalaze proširili međukulturnom usporedbom na hrvatskom i američkom uzorku. Upotrijebljena su dva zadatka prisilnog izbora kako bi se procijenio stupanj uznemirenosti kod muškaraca i žena u slučaju seksualne ili emocionalne nevjere njihova partnera/partnerice, ovisno o tome je li se nevjera dogodila s osobom istoga spola (homoseksualna veza) ili osobom suprotnoga spola (heteroseksualna veza). Kako bismo prikupili detaljnije informacije o osjećajima vezanima uz preljub, ponuđena je i lista emocija. Žene u obje kulture pokazale su veću uznemirenost u slučaju emocionalne nevjere u heteroseksualnom scenariju, ali potpuno suprotan obrazac u homoseksualnom scenariju (tj. veću uznemirenost u slučaju seksualne nevjere)