Biliary brush cytology for the diagnosis of malignancy : a single center experience - Štoos-Veić, Tajana (Array, 2010)
Preoperativno razlikovanje malignih od benignih suženja bilijarnog stabla usprkos novim dijagnostičkim mogućnostima još uvijek predstavlja izazov, a važnost tkivne dijagnoze je neupitna za izbor odgovarajućeg postupka liječenja. Razmaz brisa četkicom pri endoskopskoj retrogradnoj kolangiopankreatografiji (ERCP) i citološka analiza uzorka je danas uobičajena metoda za dobivanje tkivne dijagnoze. Dosadašnje studije su pokazale da je metoda visoko specifična ali uglavnom slabo osjetljiva zbog velikog broja lažno negativnih citoloških dijagnoza dijagnozu