Assessing Croatian GDP components via economic sentiment indicator - Čižmešija, Mirjana (Array, 2010)
Ovaj rad je pokušaj primjene rezultata konjunkturnih istraživanja u kreiranju holističkog makroekonomskog modela za hrvatsko gospodarstvo. Intencija formiranja kratkoročnog prognostičkog modela osnovnih komponenata BDP-a korištenjem konjunkturnih indikatora postoji u zemljama članicama EU još od BUSY modela (1982.). Takva ideja, međutim, dosad nije u praksi primijenjena u Hrvatskoj. Na osnovi dva VAR modela zaključuje se da se ESI može koristiti u kratkoročnom prognoziranju hrvatskog BDP-a, i privatne potrošnje kao njegove osnovne komponente. Također se pokazalo da ESI ne karakterizira snažna veza s ostalim komponentama BDP-a