Prikladnost nekoliko subjektivnih mjera pubertalnoga sazrijevanja za primjenu u nekliničkim istraživanjima razvoja adolescenata - Keresteš, Gordana; Brković, Irma; Kuterovac Jagodić, Gordana (2010)
Cilj rada bio je empirijski utvrditi prikladnost nekoliko mjera pubertalnoga sazrijevanja za primjenu u psihologijskim i drugim nemedicinskim istraživanjima razvoja adolescenata. U uzorku predadolescenata i mlađih adolescenata i njihovih roditelja prikupljene su samoprocjene i roditeljske procjene relativnoga pubertalnog statusa te izvještaji o djetetovoj tjelesnoj visini i težini, a za djevojčice i o menstrualnom statusu i dobi pojave menarhe. Djeca su ispunila i Skalu pubertalnog razvoja (PDS, Petersen i sur., 1988.). Rezultati su pokazali da su razne mjere pubertalnoga sazrijevanja međusobno povezane, ali visina njihove povezanosti govori kako nisu međusobno zamjenjive
Bibliografija: str. 1032-1034
Summary ; Zusammenfassung
Keywords: Pubertet -- Pubertalni status -- PDS