Pedagoške implikacije obrazovanja turističkih kadrova za interkulturalne odnose - Bedeković, Vesna (Array, 2010)
Interkulturalna dimenzija turizma temelji se na njegovim osnovnim sastavnicama: susretu, kontaktu, komunikaciji, dijalogu, razmjeni informacija te razumijevanju i međusobnom prihvaćanju. Kontakti između turista, turističkih djelatnika i stanovništva receptivnog područja kao pripadnika različitih kultura pritom podrazumijevaju nužnost kvalitetnog suodnosa temeljenog na ideji interkulturalizma kao poveznici ljudi različitih rasa, etniciteta, kultura i vjera. Uspješno ovladavši ekonomskim, organizacijskim i tržišnim funkcijama, suvremeni turizam vlastiti razvoj sve intenzivnije usmjerava prema društveno – humanističkoj, kulturološkoj i obrazovnoj sferi