Wellness u zdravstvenom turizmu Hrvatske - Gračanin, Morena (Array, 2010)
Zdravstveni turizam početni je oblik turizma razvijen u Hrvatskoj. Wellness turizam moderni je oblik zdravstvenog turizma. Wellness još uvijek predstavlja mali dio cjelokupnog hrvatskog turizma, ali je prepoznat kao važan dio ponude. Javlja se kao oblik koji djeluje preventivno, ali i unapređuje zdravlje turista. Bazira se na potrebi za aktivnim odmorom, zdravom hranom, relaksacijom te osobnim razvojem. Broj wellness centara u stalnom je porastu ne samo unutar hotela već i gradskih centara. Kao jedna od najvažnijih djelatnosti hrvatskog gospodarstva, turizam nema definiranu strategiju razvoja koja bi pozicionirala ulogu wellness turizma