Uloga menadžmenta u razvoju sportsko-rekreacijskih programa u turizmu - Hodak, Zlatko (Array, 2010)
Hrvatska se približava članstvu u EU i ima dokument koji dokazuje da je turizam prepoznat kao bitan faktor razvoja gospodarstva Republike Hrvatske. To pokazuje da turizam dobiva sve značajnije mjesto u nacionalnom gospodarstvu. Osim strateškog okvira koji je naznačio pravac kretanja gospodarstva bitna je i spoznaja da bez menadžmenta, te naročito znanja i vještina koje trebaju imati menadžeri, nije moguće efikasno upravljati kako poslovnim organizacijama tako i regionalnom upravom. Posebno značajnu ulogu imaju znanja i vještine menadžera pa kreativan, inovativan i sposoban menadžer predstavlja ključni faktor koji utječe na stvaranje konkurentskih prednosti organizacije