Ekonomske štete od nasilja u športu - Smoljić, Mirko (Array, 2010)
Za društveni sustav najvažnije je da šport veže pozornost masama, da stvara mehanizme za usmjeravanje nezadovoljstva, ne dirajući pri tom u odnose u kome se ta nezadovoljstva i sukobi javljaju. Teoretičari društvenih sukoba smatraju da sigurnosni ventil, u obliku posebnih institucija, u ovom slučaju športa, služe za održavanje određenog društvenog poretka. Međutim, posljedica toga su velike materijalne, ljudske i druge društvene štete jer se u određenoj mjeri tolerira i nasilje prema ljudima i imovini a politika i športski menadžeri samo načelno suzbijaju takva ponašanja. Ako želimo živjeti u društvu čiji će navijači na športskim natjecanjima navijati, treba uvesti red o dgoj školske djece i navijačkih skupina