O kmetstvu : s osobitim obzirom na Dalmaciju : i o kmetskih i težačkih odnošajih u području bivše Dubrovačke Republike - Pappafava, Vladimir (pisac, 1886)
Zadranin Vladimir Pappafava bavio se u svojoj monografiji kmetskim i težačkim odnosima na području Dalmacije i bivše Dubrovačke Republike. Gospodarsku povijest i kmestvo istražio je i u ostalim europskim zemljama (Italiji, Franscuskoj, Njemačkoj, Engleskoj i Španjolskoj).