Izvjestje o putovanju po Dalmaciji u jeseni godine 1854. : čitano u Velikoj skupštini Družtva za povjestnicu i starine Jugoslavenah, držanoj ... 24. travnja 1855. - Kukuljević Sakcinski, Ivan ([s. n.], 1855)
Pisac je putujući posjetio gradove: Rijeku, Bakar, Senj, otoke Krk, Rab i Pašman, dalmatinske gradove Zadar, Šibenik, Split, Klis i Omiš. Istaknuto je značenje starih hrvatskih gradova Solina i Klisa za našu povijest. Posjetio je Kaštele i grad Trogir, Poljičku Republiku i grad Omiš. Trogirska katedrala graditelja majstora Radovana iz 1240. spada u najstarije i najznačajnije dalmatinske građevine. Na kraju se brojkom navode povelje i listine koje je autor popisao.