Izvjestje o putovanju kroz Dalmaciju u Napulj i Rim : s osobitim obzirom na slavensku književnost, umjetnost i starine - Kukuljević Sakcinski, Ivan ([s. n.], 1857)
Sadržaj: Glavni cilj autorova putovanje 1857. godine je istražiti podatke i izvore za povijest hrvatskoga naroda do 12. stoljeća i za životopise umjetnika jugoslavenskih. Autor je u Zadru kupio (možda do tada) najveći poznat glagoljski rukopis iz 16. ili 17. st. Posjetio je i kraljevski grad Nin i zapuštenu crkvicu sv. Nikole. Najznamenitiji ninski spomenik je srednjovjekovna crkva sv. Križa sagrađena u obliku križa. Iz Zadra je otputovao u Šibenik te posjetio grad Skradin, Slapove Krke, otoke Krapanj i Zlarin. Ovdje je I. Kukuljević Sakcinski istraživao i popisao sve značajnije dokumente za povijest Dubrovnika.