Zašto je spala hrvatska literatura u Spljetu iza Marulića? - Aranza, Josip ([s. n.], 1904)
Nakon Marulića i drugih njegovih književnih suvremenika (Papalić, Martinčić, Matulić, Gregorijančić…) zavladala je strašna kuga u Splitu koja je grad opustošila. U toj kugi pored silnih dragocijenosti propao je i najveći Marulićev latinski poem, njegova Davidiada. Tada je Split imao 2490 stanovnika, a zbog kuge ih je umrlo dvije trećine.