Ribanje i ribarsko prigovaranje - Hektorović, Petar (Klasična biblioteka ;, 1934)
Djelo je opis trodnevna izleta na koji se Hektorović uputio s dva ribara iz Staroga Grada na Hvaru, uz Brač do Nečujma na Šolti i natrag. Ribanje i ribarsko prigovaranje je pjesničko djelo, ribarska ekloga, putopis, poslanica, pohvalnica, autobiografski zapis i dnevnik sve u isti mah. U Ribanju su sadržane i autentične usmene pjesme (bugarščica o Radosavu Siverincu, Marku Kraljeviću i bratu mu Andrijašu, I kliče devojka, Naš gospodin poljem jizdi), mnoštvo aforizama, mudrih izreka, zagonetaka, pitalica, te moralno-didaktičnih dijelova. U njemu su i note usmenih pjesama.