Razgovori ribara Petra i Pavla : za puk - Vrsalović, Marko (Visoka c. k. pomorska vlada, 1906)
Sadržaj: Autor ističe brigu za usavršavanje morskog ribarstva. Ako bi se unaprijedilo ribarstvo, onda bi i ostale gospodarske grane doživjele značajniji rast. Treba dobro poznavati svojstva i prilike mora i njegovih stanovnika. Za svoju knjigu autor je prikupio znanja znamenitih stručnjaka I. Hoića, M. Kišpatića i P. Lornia. Kao temelj upotrijebio je djelo P. Lornia „Ribanje i ribarske sprave“ Poglavlja knjige: Prirodna svojstva obala i mora ; Ribe ; Brodovi za ribarenje ; Ribarski alati ; Kako se prave mreže ; Male ribarske sprave ; Srgjela ili srdela i brgljun (inćun) ; Lov tuna.