Varietà scientifiche - Nikolić, Emanuel (s. n., 1904)
Sadrži poglavlje o radiju i o otkriću drugih elemenata te o vezi kemije i alkemije, zatim bilješke iz zoologije o vrsti Echini calcofagi, o simbiozi u moru te o ptici Bombicilla garrula. Botaničke bilješke govore o jednom Visianijevu pismu, o vrsti Ophrys flavicans, o eukaliptusu u Dalmaciji i o orahu. Zadnje poglavlje je o iskapanjima u Zadru.