Ime grada Spljeta - Rešetar, Mijo (s. n., 1887)
O porijeklu imena grada Splita. Split je kroz povijest ime mijenjao više puta. Nalazimo ga tako kao Aspalathos/Spalatos (grč.), Spalatum (lat.), Spalato (tal.), Spljet, Split. Podrijetlo njegova imena izvodi se od biljke brnistre (žuke). Grčki naziv za nju je aspalathos. Po drugoj teoriji, ime je nastalo od latinske riječi, kao uvećanica za palaču tj. "palačetina" ili iz "spalato" = palačica, mala palača (tal.).