La chiesa di Spalato, un dì salonitana, fondata da Pietro apost. nell'anno XI di Nerone per mezzo di Doimo d'Antiochia, suo primo discepolo, metropolitana primaziale della Dalmazia, Croazia ed Albania, aggregata alla basilica vaticana da Benedetto XIV, ora vescovile, esulta, applaude, trionfa augurando il capo d'anno 1873 a Pio IX p. m., felicemente regnante nel XXVII. anno del suo pontificato questo storico serto d. d. d. - Manger, Petar ([Split : s. n.], 1873)
Apeli papi i caru da se Splitu vrati status nadbiskupije, pohvala grada Splita i splitske crkve, kronologija solinskih biskupa, splitskih nadbiskupa, splitsko-makarskih biskupa. Sadrži i pismo pape Pija IX., upućeno Petru Mangeru i tekst kojim splitska općina proglašava Mangera počasnim građaninom.
Napisao Petar Manger.
Bibliografske bilješke uz tekst.
Keywords: Splitsko-makarska biskupija; Biskupije -- Dalmacija -- Povijest