Ispitivanje teorije hijerarhije financijskih izbora na hrvatskom tržištu kapitala - Šestanović, Aljoša (Array, 2018)
Cilj rada je provođenje empirijskog testiranja teorije hijerarhijske financijskih izbora (pecking order theory) na hrvatskom tržištu kapitala. Istraživanje je obuhvatilo 17 nefinancijskih društava uvrštenih na Zagrebačkoj burzi za razdoblje od 2008. - 2016. godine, odnosno za sva uvrštena društva za koja su bili raspoloživi svi podatci za navedeno razdoblje. Iz uzorka su isključena društva iz financijskog sektora. Ispitivanje postojanja hijerarhije financijskih izbora provedeno je prema postavkama regresijskog modela Shyam-Sundersa i Myersa (1999). Rezultati indiciraju odbacivanje hipoteze o postojanju jakog oblika hijerarhije financijskih izbora i sugeriraju prihvaćanje postojanja slabog oblika hijerarhije financijskih izbora, što je u korelaciji s prijašnjim istraživanjima provedenim na drugim tržištima.