Dugoročna analiza učinka plaća u javnom sektoru na ekonomsku aktivnost u Hrvatskoj - Palić, Irena (Array, 2018)
Plaće u javnom sektoru bitan su dio državnog proračuna te su značajan element vođenja fi skalne politike. Svrha ovog istraživanja je empirijski ispitati kako plaće u javnom sektoru utječu na ekonomsku aktivnost u maloj otvorenoj ekonomiji na primjeru Hrvatske. S obzirom na rezultate prethodnih empirijskih istraživanja, postavljena je istraživačka hipoteza prema kojoj porast javnih plaća u Hrvatskoj dovodi do smanjenja ekonomske aktivnosti. U središnjem dijelu rada dugoročni učinak javnih plaća na ekonomska kretanja u Hrvatskoj ispitan je primjenom Johansenovog pristupa kointegraciji, pri čemu su korišteni mjesečni podaci o plaćama u javnom sektoru i indeksima industrijske proizvodnje od siječnja 2000. do veljače 2017. godine. Rezultati provedenog istraživanja upućuju na to da porast javnih plaća u dugom roku uzrokuje smanjenje ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj, što je u skladu s prethodnim istraživanjima u inozemnoj literaturi. Rezultati istraživanja upućuju na potrebu provođenja fiskalne konsolidacije u većoj mjeri putem smanjenja javnih rashoda, u koje su uključene i javne plaće, a manje porastom poreznog opterećenja.