Fototeka Etnografskoga muzeja Istre : pregled i sistematizacija = The photo archive at the Ethnographic Museum of Istria : overview and systematization - Rusac, Nikolina (Array, 2018)
Fototeka Etnografskoga muzeje Istre fond je sekundarne dokumentacije bogatoga i raznolikoga sadržaja relevantnoga za područje čitave Istre, a s najstarijim zapisima iz sredine 50-ih godina 20. stoljeća. Tematski se fotografije u najvećoj mjeri odnose na ruralne prizore i arhitekturu, predmete, kućni inventar, namještaj, odjeću. Iako velike vrijednosti i široke primjene, fond se odlikuje nedovoljnom razinom konzultabilnosti i funkcionalnosti. Slijedom toga, provedena je analiza i započeta njegova sistematizacija kao neophodan korak u daljnjem razvijanju s ciljem uspostavljanja svrsishodne baze fototeke.