Etimologija hrvatske riječi patuljak - Matasović, Ranko (Array, 2018)
U radu se iznosi teza da je hrvatska riječ patúljak stara posuđenica iz vulgarnolatinskoga ili ranoga dalmatoromanskoga, te da joj je izvor lat. puttilus "malen, neznatan", ili puttus "dječak".