Riječki odvjetnik, ilirac i slavenofil dr. Vatroslav Vinko Medanić - Lukežić, Irvin (Array, 2018)
Tema ovoga priloga vezana je za Rijeku u doba neoapsolutizma, kada počinje djelovati Narodna čitaonica riečka, za čije su osnivanje posebno zaslužan dr. Ignac (Vatroslav) Vinko Medanić (1805.–1856.), istaknuti riječki odvjetnik, posjednik i brodovlasnik, patricijski vijećnik Bakra i Rijeke. Riječ o neobično značajnom riječkom građaninu svoga vremena, danas nažalost zaboravljenom, koji se istaknuo na mnogim područjima. Bio je znanac hrvatskoga pravopisnoga reformatora Josipa Završnika, slovačkoga preporoditelja Jana Kollára, vođe ilirskoga pokreta Ljudevita Gaja, bana Josipa Jelačića Bužimskoga, hrvatskoga polihistora Ivana Kukuljevića Sakcinskog i drugih znamenitih osoba svoga vremena. Bio je prvi potpredsjednik Narodne čitaonice riečke i glavni vladin povjerenik za osnivanje Gospodarske komore u Rijeci. U prilogu se govori o najvažnijim o biografskim pojedinostima i značajkama njegova javnoga djelovanja, posebno na području narodne prosvjete i kulture.