"Vodena" erotska metaforika u grčkim fikcionalnim epistolarnim zbirkama - Hajdarević, Sabira (Array, 2018)
U radu se istražuje zastupljenost i način upotrebe „vodenih” slikovitih izraza (metafora, metonimija, eufemizama itd.) koji su u službi opisa erotike u Alkifronovoj, Filostratovoj i Aristenetovoj fikcionalnoj epistolarnoj zbirci. Analiziran je dijapazon njihovih značenja u pismima (zaljubljenost i želja, zavođenje, predigra ili seksualni čin), a dobiveni pojedinačni rezultati stavljeni su u širi kontekst; primjeri su kvantitativno i kvalitativno međusobno uspoređeni, tj. promotren je omjer njihove zastupljenosti i važnosti od zbirke do zbirke. S obzirom na podudarnost tema, zanimanja korespondenata i mjesta radnje u zbirkama, očekivana je znatna sličnost i srodnost korištenih stilskih sredstava, njihova porijekla te načina upotrebe. Konačni je cilj definiranje karakteristika odabira i načina korištenja „vodenih” erotskih izraza koje možemo smatrati generičkima, kao i izdvajanje eventualnih individualnih doprinosa (tj. inovacija) svakoga od autora