Siva plijesan vinove loze - Jelenić, Jelena, agronomka (Array, 2018)
Siva plijesan je jedna od ekonomski najznačajnijih bolesti vinove loze, koja se javlja svake godine u većem ili manjem intenzitetu. Osim na vinovoj lozi javlja se na vrlo velikom broju biljaka. Uzrokuje ju gljivica Botrytis cinerea Pers. koju zbog pojave na velikom broju kultura nazivamo polifagom. Javlja se svake godine te se proizvođačima za njeno suzbijanje preporučuju preventivne mjere kako bi se maksimalno smanjio intenzitet bolesti. Uz te mjere vrše se i obavezna tretiranja fungicidima. Uspješnost borbe protiv ove bolesti ovisi prije svega o vremenskim uvjetima, osjetljivosti sorte vinove loze te o količini zaostalog inokuluma patogene gljive u polju.