Istraživanje preferencija u odabiru sobnog bilja za interijere na primjeru Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu - Dorbić, Boris (Array, 2018)
Upotreba sobnog bilja potječe još iz davne povijesti čovječanstva. Većina sobnog bilja koja se koristi u ukrašavanju interijera dolazi iz tropskih i suptropskih područja, dok ih manji broj dolazi iz umjerene klime. Prilikom odabira biljke za ukrašavanje interijera, važno je imati na umu da neke biljke nisu uvijek „moderne“ te također da ljudi imaju različita mišljenja vezano uz takav odabir. Cilj ovog rada je odrediti odgovarajuće sobno bilje za interijer jedne institucije visokog obrazovanja te utvrditi cjelokupni vizualni dojam (vizualni „geštalt“) putem ankete vezane uz određene odabrane lončanice u interijeru prostorija Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu. Istraživanje je provedeno putem ankete tijekom studenog i prosinca 2014. godine na uzorku od 43 ispitanika (studenata i zaposlenika). Ustanovljeno je da su različite palme i lončanice dobile najbolje ocjene i najbolje su prihvaćene za upotrebu u interijeru Veleučilišta.