Kompatibilnost fungicida i arbuskularnih mikoriznih gljiva u proizvodnji rajčice na otvorenom - Klanjac, Jana; Grozić, Kristina; Goreta Ban, Smiljana; Ban, Dean; Pasković, Igor; Ivić, Dario; Radić, Tomislav, biolog (2018)
Arbuskularne mikorizne gljive (AMG) su korisni mikroorganizmi tla koji žive u obliku simbioze s korijenjem velikog broja biljnih vrsta, uključujući i većinu ekonomski važnih poljoprivrednih kultura, u koje se za područje Hrvatske ubraja i rajčica. Rajčica ima visoki stupanj prirodne sposobnosti vezivanja s AMG, čije su prednosti najvećim dijelom povezane s boljom kondicijom biljaka i otpornosti na različite biotske i abiotske čimbenike. Primjena AMG je ograničena proizvodnim uvjetima, između ostalih primjenom fungicida koja se redovito provodi u proizvodnji rajčice za suzbijanje gljivičnih bolesti. Iako se fungicidi u proizvodnji rajčice uglavnom primjenjuju folijarno, značajne količine primijenjene djelatne tvari mogu indirektno dospjeti u gornji sloj tla i negativno utjecati na razvoj AMG. Cilj ovog preglednog rada je, temeljem dostupnih literaturnih podataka i dosadašnjih istraživanja, prikazati kompatibilnost AMG i fungicida dozvoljenih u Hrvatskoj za primjenu u proizvodnji rajčice na otvorenome.
Arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) are beneficial soil microorganisms that persist on roots of a significant number of plant species through symbiosis, including most of the economically important agricultural crops, where tomato takes a significant place for the Croatian area. Tomato has a high natural ability to interact with AMF, the benefits of which are significantly related to improved plant condition and resistance to different biotic and abiotic factors. Implementation of AMF is limited by production conditions, such as by application of fungicides that is regularly conduced in tomato production for fungal disease management. Although in tomato production mainly foliar fungicides are applied, significant quantity of applied active ingredient may indirectly reach the upper soil layer and negatively affect AMF development. The aim of this paper was to, based on available literature and research findings, describe the compatibility of AMF with fungicides allowed for application in open-field tomato production.
Bibliografija: str. 37-39.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Rajčica -- Fungicidi -- Arbuskularne mikorizne gljive -- Mikoriza -- Kompatibilnost