Proizvodnja kamilice (Matricaria chamomilla L.) kao poduzetnička prilika - Deže, Jadranka; Ranogajec, Ljubica; Kristić, Jelena; Stanković, Ante (2018)
Kamilica (Matricaria chamomilla L.) je vrlo rasprostranjena biljna vrsta jer uspijeva na različitim tipovima tala što je čini interesantnom kulturom za intenzivnu proizvodnju. Rast potražnje za ljekovitim biljem pa tako i za kamilicom inicira poduzetničke ideje koje treba provjeriti postupcima analize tržišta, tehničke opremljenosti, agrotehnike i ekonomske opravdanosti poslovnog pothvata. Ciljevi rada su prepoznati značenje primjene poduzetništva u proizvodnji kamilice, prikazati cijene inputa i outputa na tržištu, utvrditi tehnološke postupke za očekivane proizvodne rezultate i ekonomsku opravdanost. U radu se determiniraju i primjenjuju analitički postupci neophodni za utvrđivanje ekonomske opravdanosti proizvodnje kamilice kao poduzetničke prilike. Prvi dio rada sadrži opis agrotehnike koja je neophodna za postizanje očekivanih prinosa u proizvodnji kamilice. Utvrđeno je kako kamilica dobro podnosi sušu, uspijeva na vrlo siromašnim tlima, obogaćuje tlo humusom, popravlja strukturu tla, ne zahtijeva zaštitna sredstva niti posebne pretkulture. Drugi dio rada čine analitički postupci provjere poduzetničke ideje kako bi proizvodnja kamilice zaista i postala poduzetnička prilika. Rezultati analiza potvrđuju ekonomičnu (1,31) i rentabilnu (23,72%) proizvodnju. Uz relativno niske investicije postiže se pozitivan financijski rezultat, te je proizvodnja kamilice profitabilna (31,09%). Planiranjem i analizom poduzetnici stječu cjelovitu informacijsku osnovu za postizanje ekonomske uspješnosti poslovnog pothvata.
Chamomile (Matricaria chamomilla L.) is a widespread herb since it grows on different types of soil making it an interesting culture for intensive production. Increasing demand for medical herbs as well as chamomile launches entrepreneurial ideas that need to be checked through market analysis, technical equipment analysis, agrotechnics analysis and economic analysis for efficiency of the business venture. The aim of the paper is to identify the meaning of entrepreneurship in chamomile production, analyse input and output prices, and establish technological procedures for expected production results and economic efficiency. In this paper, analytical procedures are applied for determining the economic efficiency of chamomile production as an entrepreneurial opportunity. The first part of the paper contains the recommendation of agrotechnics that is necessary to gain the expected yields in chamomile production. It was found that chamomile is drought tolerant, grows on very poor soils, enriches the soil with humus, improves soil structure, and does not require use of plant protection products or special previous crop. The second part of the paper consists of analytical methods used for checking entrepreneurial idea in order for the chamomile production to really become an entrepreneurial opportunity. The results of the analysis confirm economic (1.31) and profitable (23.72%) production. Positive financial results can be achieved with relatively low investment, and chamomile production has a total assets profitability of 31.09%. By planning and analysing, entrepreneurs can acquire a complete information database for achieving the economic efficiency of the business venture.
Bibliografija: 16 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Kamilica -- Proizvodnja -- Ekonomika proizvodnje -- Poduzetništvo