Rezultati primjene folijarnih gnojiva Profert Mara, Megagreen i Zeogreen na uljanoj repici - Pospišil, Milan, agronom (Array, 2018)
U radu se iznose rezultati primjene folijarnih gnojiva (Profert Mara, Megagreen i Zeogreen) na tri sorte uljane repice u agroekološkim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. Istraživanje je provedeno kroz poljski pokus postavljen na eutrično smeđem antropogeniziranom tlu u Zagrebu tijekom 2016./2017. godine prema split blok metodi u pet ponavljanja. Istraživano je pet tretmana prihrane: 1) Kontrola - KAN (54 kg ha-1 N u prvoj + 33,75 kg ha-1 N u drugoj prihrani; 2) KAN (54 kg ha-1 N u prvoj prihrani) + Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (prvo tretiranje) + Profert Mara 10 l ha-1 + Zeogreen 2,5 kg ha-1 (drugo tretiranje nakon 10 dana); 3) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (tretiranje u jesen) + Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (dva tretiranja u razmaku od 10 dana u proljeće); 4) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (dva tretiranja u razmaku od 10 dana u proljeće); 5) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (prvo tretiranje) + Profert Mara 10 l ha-1 + Zeogreen 2,5 kg ha-1 (drugo tretiranje nakon 10 dana). na tri sorte uljane repice (PT 234, PX 113 i Ametyst), uz prethodnu osnovnu gnojidbu na svim varijantama s 800 kg ha-1 NPK 7:20:30. Hibridne sorte PT 234 i PX 113 ostvarile su značajno veći prinos sjemena i ulja u odnosu na linijsku sortu Ametyst. Folijarna primjena gnojiva Profert Mara, Megagreen i Zeogreen nije rezultirala promjenom prinosa sjemena i ulja u odnosu na uobičajnu prihranu KAN-om (54 + 33,75 kg ha-1 N). Međutim, folijarna primjena nekih kombinacija istraživanih gnojiva može povećati prinos ulja kod sorte Ametyst, što je potrebno provjeriti kroz višegodišnja istraživanja.