Rezultati primjene folijarnih gnojiva Profert Mara, Megagreen i Zeogreen na uljanoj repici - Pospišil, Milan, agronom; Pospišil, Ana; Butorac, Jasminka; Brčić, Marina (2018)
U radu se iznose rezultati primjene folijarnih gnojiva (Profert Mara, Megagreen i Zeogreen) na tri sorte uljane repice u agroekološkim uvjetima sjeverozapadne Hrvatske. Istraživanje je provedeno kroz poljski pokus postavljen na eutrično smeđem antropogeniziranom tlu u Zagrebu tijekom 2016./2017. godine prema split blok metodi u pet ponavljanja. Istraživano je pet tretmana prihrane: 1) Kontrola - KAN (54 kg ha-1 N u prvoj + 33,75 kg ha-1 N u drugoj prihrani; 2) KAN (54 kg ha-1 N u prvoj prihrani) + Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (prvo tretiranje) + Profert Mara 10 l ha-1 + Zeogreen 2,5 kg ha-1 (drugo tretiranje nakon 10 dana); 3) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (tretiranje u jesen) + Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (dva tretiranja u razmaku od 10 dana u proljeće); 4) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (dva tretiranja u razmaku od 10 dana u proljeće); 5) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2,5 kg ha-1 (prvo tretiranje) + Profert Mara 10 l ha-1 + Zeogreen 2,5 kg ha-1 (drugo tretiranje nakon 10 dana). na tri sorte uljane repice (PT 234, PX 113 i Ametyst), uz prethodnu osnovnu gnojidbu na svim varijantama s 800 kg ha-1 NPK 7:20:30. Hibridne sorte PT 234 i PX 113 ostvarile su značajno veći prinos sjemena i ulja u odnosu na linijsku sortu Ametyst. Folijarna primjena gnojiva Profert Mara, Megagreen i Zeogreen nije rezultirala promjenom prinosa sjemena i ulja u odnosu na uobičajnu prihranu KAN-om (54 + 33,75 kg ha-1 N). Međutim, folijarna primjena nekih kombinacija istraživanih gnojiva može povećati prinos ulja kod sorte Ametyst, što je potrebno provjeriti kroz višegodišnja istraživanja.
The paper presents the results of the application of foliar fertilizers (Profert Mara, Megagreen and Zeogreen) upon the three rapeseed varieties in agroecological conditions of northwestern Croatia. The research was conducted through a field experiment which was set up on eutrophic brown anthropogenised soil in Zagreb during 2016/2017 year according to split block method with five replications. Five topdressing treatments were investigated: 1) Control - KAN (54 kg ha-1 N in the first one + 33.75 kg ha-1 N in second topdressing; 2) KAN (54 kg ha-1 N in the first topdressing) + Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2.5 kg ha-1 (first treatment) + Profert Mara 10 l ha-1 + Zeogreen 2.5 kg ha-1 (second treatment after 10 days); 3) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2.5 kg ha-1 (treatment in autumn) + Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2.5 kg ha-1 (two treatments at intervals of 10 days in spring ); 4) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2.5 kg ha-1 (two treatments at intervals of 10 days in spring); 5) Profert Mara 10 l ha-1 + Megagreen 2.5 kg ha-1 (first treatment) + Profert Mara 10 l ha-1 + Zeogreen 2.5 kg ha-1 (second application after 10 days) at three varieties of rapeseed (PT 234, PX 113 and Ametyst), with the previous basic fertilization in all variants with 800 kg ha-1 NPK 7:20:30. The hybrid varieties PT 234 and PX 113 had a significantly higher seed and oil yield compared to line cultivar Ametyst. Foliar application with fertilizers Profert Mara, Megagreen and Zeogreen did not result with significant changes in the seed and oil yield compared to the regular topdressing with KAN (54 + 33.75 kg ha-1 N). However, the foliar application of some combinations of researched fertilizers can increase the oil yield of the cultivar Ametyst, which should be examined through multi-year research.
Bibliografija: 17 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Uljana repica -- Folijarna gnojiva -- Prinosi