Proizvodnja i čimbenici kvalitete minimalno prerađenog krumpira - Levaj, Branka (Array, 2018)
Minimalno prerađeni krumpir samo je jedna od cijelog niza skupina proizvoda koji se ubrajaju u minimalno procesirano ili minimalno prerađeno voće i povrće. Sinonim za takve proizvode je svježe-rezano, spremno za konzumaciju ili spremno za uporabu (fresh-cut, ready to eat ili ready to use). Glavna odlika tih proizvoda je da su već očišćeni, po potrebi već oguljeni i narezani, 100% upotrebljivi i pri tome zadržavaju nepromijenjenu svježinu. Takvi proizvodi vrlo su praktični za upotrebu, ali vrlo su osjetljivi te brzo i lako pokvarljivi. U oštećenim stanicama, kakve su jednim dijelom stanice narezanog krumpira, povećava se aktivnost prisutnih enzima, a takve su stanice vrlo dobar medij za rast i razmnožavanje mikroorganizama. Ipak, od tih proizvoda očekuje se minimalan rok trajnosti od 7 dana, ako su namijenjeni maloprodaji. Kako bi se zadovoljili uvjeti roka trajanja, očuvane kvalitete i zdravstvene ispravnosti, potrebno je u potpunosti proizvodnju voditi na optimalan način i to od samog početka. A to znači od odabira sorte, preko načina vađenja, rukovanja i uvjeta skladištenja krumpira, do same prerade i uvjeta pakiranja te distribucije. Cilj ovog rada je istaknuti važnost minimalno prerađenog krumpira, dati opis osnovnog proizvodnog procesa te pregled istraživanja koji se odnose na prikladnost sorte za ovakvu vrstu proizvoda. Nadalje, bit će predočeni načini sprječavanja posmeđivanja, čemu je narezan krumpir izrazito podložan, odabir adekvatne ambalaže i uvjeta pakiranja te temperature čuvanja.