Analiza protočnosti kanala različitih oblika poprečnih presjeka i obloženosti - Kolar, Ines, inženjerka građevinarstva (Array, 2019)
U ovome radu prikazane su hidrauličke analize protočnosti pod utjecajem različitih oblika poprečnih presjeka i vrste obloženosti kanala. Prilikom analize različitih oblika poprečnih presjeka izrađen je hidraulički proračun za jednoliko stacionarno tečenje za trokutni, pravokutni, trapezni i polukružni oblik poprečnog presjeka kanala. Prvom provedenom hidrauličkom analizom uspostavilo se da je, u pogledu protočnosti kanala, najpovoljniji polukružni oblik poprečnog presjeka kanala. U drugoj hidrauličkoj analizi promatrane su različite vrste obloženosti stijenki kanala te se u tu svrhu također proveo hidraulički proračun za jednoliko stacionarno tečenje u kojem su promatrane različite obloge kanala, odnosno koeficijenta hrapavosti na protočnost. Provedena analiza pokazala je kako veći koeficijenti hrapavosti daju manju protočnost u kanalu i obrnuto. Samim time, prilikom dimenzioniranja kanala, odnosno hidrauličkog proračuna, potrebno je uzeti u obzir odgovarajući poprečni presjek kanala te vrstu obloženosti kanala kako bi dimenzionirani kanal bio najpovoljniji u pogledu što manjih hidrauličkih gubitaka i što veće propusne moći.