Laboratorijsko mjerenje parametara toka pri pojavi hidrauličkih tranzijenata - Brenko, Mateo (Array, 2019)
U radu je dan opis pojave oscilacija vodnih masa na sustavu akumulacija - dovodni cjevovod – vodna komora, kao i opis pojave hidrauličkog udara koja nastaje uslijed naglog zatvaranja zatvarača na danom sustavu. U svrhu dobivanja mjerodavne hidrodinamičke analize oscilacija vodnih masa u cilindričnoj vodnoj komori provedena su eksperimentalna mjerenja na fizikalnom modelu GUNT HM156 koji predstavlja sastavni dio mjernog instrumentarija hidrotehničkog laboratorija Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Hidrodinamička analiza je provedena na temelju više eksperimentalnih pokusa u kojima su kao ulazne vrijednosti uzete promjenjiva razina gornje vode u akumulaciji te različiti dotok vode (protok) u cilindričnu vodnu komoru koji je reguliran putem kuglastog ventila. Hidrodinamička analiza se bazira na dva odvojena dijela. U prvom dijelu je razmatrana isključivo promjena oscilacija vodnih masa u vodnoj komori kod naglog zatvaranja solenoidnog ventila, dok je drugi dio analize vezan za pojavu hidrauličkog udara i definiranje brzine širenja tlačnih poremećaja u vodi. Za potrebe istraživanja na fizikalnom modelu korištena je sofisticirana mjerna tehnika kao i primjena osciloskopa.