Tlačno ispitivanje kapitela stupa iz palače Moise u Cresu - Smolčić, Željko (Array, 2019)
U radu je prikazano tlačno ispitivanje kapitela stupa iz palače Moise u Cresu, starog oko 500 godina. Pri sanaciji palače, na kapitelu stupa primijećena su vidljiva oštećenja čiji uzrok nije poznat. Zbog oštećenja na kapitelu stupa bilo je neophodno provesti tlačno ispitivanje do predviđenog uporabnog opterećenja. Cilj rada je ukazati na neophodnost suradnje izvođača, projektanta, konzervatora i korištenja laboratorijskih ispitivanja kod dokaza nosivosti i uporabljivosti konstrukcijskih elemenata. Rezultati tlačnog ispitivanja pokazali su da kapitel stupa može podnijeti predviđeno uporabno opterećenje.