Tlačno ispitivanje kapitela stupa iz palače Moise u Cresu - Smolčić, Željko; Šćulac, Paulo (2019)
U radu je prikazano tlačno ispitivanje kapitela stupa iz palače Moise u Cresu, starog oko 500 godina. Pri sanaciji palače, na kapitelu stupa primijećena su vidljiva oštećenja čiji uzrok nije poznat. Zbog oštećenja na kapitelu stupa bilo je neophodno provesti tlačno ispitivanje do predviđenog uporabnog opterećenja. Cilj rada je ukazati na neophodnost suradnje izvođača, projektanta, konzervatora i korištenja laboratorijskih ispitivanja kod dokaza nosivosti i uporabljivosti konstrukcijskih elemenata. Rezultati tlačnog ispitivanja pokazali su da kapitel stupa može podnijeti predviđeno uporabno opterećenje.
The paper describes compression test of a column capital, about 500 years old, from the Moise palace in Cres. In the repair of the palace on the column capital, visible damage of unknown origin has been noticed. Due to the damage on the column capital, it was necessary to conduct the compression test to the prescribed service load. The aim of this paper is to demonstrate the need for cooperation between contractors, structural designers, conservators and use of laboratory testing for proof of bearing capacity and serviceability of structural elements. The results of compression test have shown that the column capital can withstand the expected service load.
Bibliografija i elektronički izvori: 10 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Ispitivanje materijala -- Kapitel stupa -- Pukotine -- Laboratorijsko ispitivanje -- Tlačno ispitivanje