Statistička obrada podataka o vremenskim neprilikama u svrhu određivanja mjesečnog intervala s matematički očekivanim danima zastoja pri radu gradilišta na području grada Rijeke - Šopić, Martina (Array, 2019)
Meteorološki i klimatski uvjeti mogu uvelike utjecati na kontinuirani i zadovoljavajući tijek izvođenja radova na gradilištu. Posebno je važno, ali nedovoljno primijenjeno u praksi, prilikom izrade vremenskog plana i definiranja roka za građenje uzeti u obzir i moguće zastoje pri radu gradilišta zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Meteorološki i klimatski uvjeti imaju različit utjecaj ovisno o lokaciji gradilišta. Iz tog razloga, kako bi se statistički obradio utjecaj vremenskih neprilika na području grada Rijeke, s pripadajućom umjereno toplom, vlažnom klimom i vrućim ljetima (Cfa - Köppen-ova klasifikacija klime), od Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) zatraženi su meteorološki podaci o vremenskim neprilikama za vremensko razdoblje od 25 godina, izmjerenih i zabilježenih u glavnoj meteorološkoj postaji u gradu Rijeci. Vremenske neprilike za koje su zatraženi podaci, a koje su karakteristične za klimatsko područje grada Rijeke, su Oborine (≥ 10 mm), Olujni vjetar, Hladni dani (Tmin <0 °C) i Vrući dani (Tmax ≥ 30 °C). Zatraženi meteorološki podaci su u obliku ukupnog broja dana u mjesecu sa zabilježenim djelovanjem pojedine vremenske neprilike. Ciljevi ovog rada su, primjenom odgovarajućih statističkih testova, testiranje različitosti na razini značajnosti od 5 %, među skupinama vremenskih neprilika (Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney test) te, zatim, određivanje 95 % pouzdanog intervala s matematički očekivanim danima zastoja pri radu gradilišta za svaki mjesec pojedinačno (intervalna procjena očekivanja u skupini s normalnom distribucijom podataka). Mjesečni intervali dobiveni statističkom obradom s matematički očekivanim danima zastoja, zbog vremenskih neprilika predstavljaju vrijedan ulazni parametar u svrhu preciznije izrade vremenskog plana i definiranja roka za građenje na području grada Rijeke.