Učionica za sutra u zgradi od jučer kako arhitekti i pedagozi stvaraju novu školu - Lončar-Vicković, Sanja; Rumora, Ivica (2019)
U radu se prikazuje pregled recentnih istraživanja učioničkih prostora kroz vizuru različitih čimbenika koji definiraju izgled i organizaciju prostora za učenje, uz fokus na pojačanu prisutnost informacijsko komunikacijskih tehnologija u nastavi. Pitanja kojih se autori dotiču u radu su znanja potrebna radniku budućnosti, aktivnosti koje se provode u školi kako bi učenik ostvario ta znanja te za to potrebni prostori i njihove interakcije koje podržavaju suvremeno učenje. Članak tematizira korelaciju važnih faktora formiranja učionice 21. stoljeća, od kojih je jedan velika količina i značaj informatičke opreme, a su drugi spoznaje i dostignuća razvoja pedagoške teorije i prakse. Prikazani su primjeri novih školskih prostora koji inkorporiraju opisane moderne koncepte nastave i podučavanja.
This paper presents an overview of recent classroom space studies regarding various factors that define the layout and organization of learning spaces, focusing on the increased presence of information communication technologies in teaching. The issues that the authors are concerned with are skills needed for the future labour market, the educational activities needed to enable learners to acquire those skills and the necessary spaces (and their interactions) that support contemporary learning. The article focuses on the correlation of important factors in the formation of the 21st century classroom, one of which is a large quantity and presence of information technology, and other findings and achievements in the development of pedagogical theory and practice. Examples of classrooms that incorporate the modern concepts of teaching in contemporary schools are illustrated.
Bibliografija i elektronički izvori: str. 65-66.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Škole -- Učionice -- Školska arhitektura -- Informacijsko-komunikacijske tehnologije