Kapaciteti i tehnološka struktura hrvatskoga morskog brodarstva - Rudić, Dušan (Array, 2018)
Aktualna pitanja hrvatskoga morskog brodarstva vezana su za postojeće kapacitete, vrstu brodova i stanje svjetskog pomorskog tržišta te nacionalnih potreba po pitanju putničkog linijskog brodarstva. U radu je prikazan pregled stanja brodova po brodarskim društvima te posebice tehnološka struktura hrvatskoga morskog brodarstva koja bitno određuje fleksibilnost i uspješnost poslovanja na tržištu. Prema Statističkom ljetopisu i analizama stanja kapaciteta putničkih brodova u linijskoj i obalnoj plovidbi može se konstatirati stagnacija kapaciteta putničkih brodova. No, zbog povećanja i modernizacije znatno je povećan broj ukupno prevezenih putnika, zbog povećanja kapaciteta i modernizacije nekih putničkih brodova. Broj brodova u teretnom brodarstvu u promatranom razdoblju, posljednjih deset godina, znatno je smanjen. U radu su analizirani tehnološka struktura i vrste brodova hrvatskoga morskog brodarstva. Kod analize mogućnosti razvoja morskog brodarstva poseban naglasak stavljen je na prijevoz putnika. Zaključeno je kako postoje realne mogućnosti razvoja po kapacitetima i vrstama brodova. Posebni naglasak stavljen je na razvoj putničkih brodova u funkciji povezivanja hrvatskih otoka i razvoja turizma. Naglašena je mogućnost razvoja suvremenih brodskih kapaciteta koji bi vodili računa o planiranom razvoju suvremenog terminala za ukapljeni plin te je još jednom naglašeno pitanje mogućnosti dugoročne suradnje hrvatskog brodarstva i hrvatske brodogradnje.